Ingredienser
Botten
180 g (12 st) digestivekex
3 msk florsocker
100 g smör (rumstempererat)
Fyllning
For one 9-inch cheesecake >> 23 cm
• 900 g (4 st förpackningar med 227 g cream cheese) (rumstempererad)
• 3,5 dl strösocker
• 0,5 dl majsstärkelse
• 1 matsked riktigt vaniljpulver
• 2 st. extra stora ägg
• 1,65 dl vispgrädde
For one 8-inch cheesecake >> 20 cm
• 675 g (3 st förp med 227 g cream cheese) (rumstempererad)
• 3 dl strösocker
• 3 matskedar majsstärkelse
• 1 matsked riktigt vaniljpulver
• 2 st. extra stora ägg
• 1,5 dl vispgrädde
Geletopping
5 g agar agar
0,5 dl körsbärssylt
2 dl urkärnade körsbär
Instruktioner
Köksattiraljer och ugnstemp
Ugn: 150 grader
Form: 23 cm rund springform med avtagbara sidor
Långpanna som är större än springformen för vattenbadet
Ugnsfolie för springformen så att den håller väta borta vid vattenbad.
Bakning
Förberedelseprepp:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg smörpapper i botten av springformen.
Botten:
Krossa digestivekexen fint. Mixa florsocker och rumstempererat smör väl. Blanda smörmixen med digestivekex. Pressa kexmixen mot botten av formen och ställ åt sidan i väntan på fyllningen.
Fyllning:
Mixa cream cheese, strösocker och majsstärkelse till en jämn smet. Tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa noga mellan varje ägg. Se till att skrapa ner all smet från kanterna av bunken så att du har en jämn och fin smet när alla ägg är använda. Tillsätt den ovispade vispgrädde och vaniljpulver och mixa ihop ordentligt. Häll i hälften av cheesecakesmeten över digestivebottnen. Fördela ett lager körsbär över fyllningen och häll därefter i resterande av fyllningen.
Klä in springformen med 2-3 lager ugnsfolie och ställ i långpannan. Häll kokande vatten i långpannan så att det når upp 2/3 av springformens kant.
Grädda cirka 75 minuter i ugnen. Öppna inte ugnsluckan den första timman. Cheesecaken ska vara fast närmast kanten, glansig men i övrigt väldigt dallrig och lös. Stäng av ugnen och låt cheescaken stå i eftervärmen i en timma. Ta därefter ut kakan ur ugnen och låt svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet (minst 4 timmar) men gärna över natten. Lossa kakan från kanten på springformen med en tunn kniv innan du spänner loss kakformen från kakan.
Geletopping:
Lätt 5 g agar agar i 5 dl kallt vatten i 2 minuter.
Koka upp vattnet med agar agar till 85 grader i minst 5 minuter.
Häll i körsbärssylten i agar agar och låt svalna (men inte stelna). Häll hälften av gelen över kakan.
Fördela därefter de urkärnade bären jämt över kakan. Häll därefter den resterande hälften av agar agar-gelén över bären. Ställ in i kylskåp och låt kakan stå där fram till servering.
Notera
Gör kakan dagen innan den ska serveras, då har den hunnit sätta sig.