Jag träffade den passionerade glasstillverkaren Joachim Hollander som har en pop-up gelateria i Kaféstaden Alingsås, och fick en mini-glassprovning för ett tag sedan. Hollanders Glass är hantverksmässigt tillverkad på ekologiska råvaror så långt det är möjligt. Av de fyra smaker som raddades upp (mango, hallon, lakrits och stracciatella) så var det lakritsglassen som överraskade mig. Jag som trodde att jag inte gillade lakritsglass blev glatt förvånad då denna blev min favorit…den dagen ; )
Jag inspirerades att göra en dessert med lakritsglass
– Det blev mandelhavreflarn med lakritsglass och ingefärakolasås.
Hollanders Glass gör fantastiskt god glass med spännande smaker som Brynt smör, Chevré, och Vanilj med ripplad nypon m.fl. Glassen säljs hos butiken Planeten i Alingsås när pop-up-butiken är stängd. Kika gärna in hos Alingsås bäste glassgubbe www.hollandersglass.info
Antal
Ca 10–12 stycken
Serveringstips
Dessa flarn serveras bäst samma dag som de bakats. Då de innehåller mandelmjöl, så håller de inte ihop lika bra som vanliga havreflarn och blir lite mjuka dagen efter.
Mandelhavreflarn (glutenfria) med glass och ingefärakolasås
Skriv utIngredienser
Smet till flarn
75 g smör
1 dl mandelmjöl
1,5 dl havregryn
2 msk grädde
3 msk ljus sirap
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk ingefära (krydda)
Instruktioner
Köksattiraljer och ugnstemp
Ugn: 200 grader
1 långpanna
1 bakplåtspapper
Bakning
Förberedelseprepp:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ett smörpapper i en långpanna.
Flarnen:
Smält smöret i kastrull. Blanda i övriga ingredienser i smöret och rör om till en smet. Klicka ut smet på plåten (ca 6 cm stora). Grädda i ugnen ca 6 minuter.
Kolasås:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka ihop medans du vispar. Jag kokad upp såsen till 110 grader.
Montering:
Lägg ett flarn i botten på en dessertskål eller ett fat. Skopa upp en kula glass och lägg på flarnet. Ringla över kolasåsen och toppa med bär.