Budapesttårta med karameliserade kaneläpplen
Skriv utIngredienser
2 bottnar
2 dl strösocker
3 dl hasselnötsmjöl
1 dl majsstärkelse
8 äggvitor
2 dl strösocker
Topping
4 st äpplen
3 msk smör
3 msk socker
1 msk kanel
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
Instruktioner
Köksattiraljer och ugnstemp
Ugn: 170 grader
2 långpannor
2 bakplåtspapper
1 Spritspåse med tyll (ca 14 mm)
Förberedelseprepp
Sätt ugnen på 170 grader.
Lägg två smörpapper i varsin långpanna.
Botten
Häll strösocker (2 dl), hasselnötsmjöl och maizena i en bunke och blanda. Vispa äggvitan så att äggvitan blir fast och tillsätt strösocker lite i taget medan du vispar till en fast maräng. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna med en slickepott i marängen. Smeten till botten ska räcka till två bottnar och du spritsar marängsmeten tätt i långpannan. Jag gräddade en plåt åt gången i mitten av ugnen på 170 grader i ca 20 minuter och ställde sedan att svalna.
Topping
Skala och kärna ur äpplena. Lägg äpplebitarna i stekpanna tillsammans med smör, socker och kanel och stek dem mjuka.
Smält chokladen med ett vattenbad.
Vispa grädden
Montering
Bred ett lager grädde på en utav bottnarna. Lägg den andra botten ovanpå den andra. Bred ut ytterligare ett lager grädde. Fördela sedan äpplebitarna över tårtan och ringla över chokladen och spritsa ut gräddtoppar. Ställa att vila en stund i kylen och sedan är det bara att njuta.