Serveringstips
Låt stå i kyl till dess att tårtan serveras.
Passar bra som dessert såväl som till kaffet.
Baktankar till nästa bakning
Strunta i vinbärssirap i fyllningen, den gav inte särskilt mycket smak. Den kondenserade mjölken dominerade ändå. Går utmärkt att strunta i smaksättning av fyllningen och istället addera smak i gelétoppingen.
Ingredienser
Botten
210 g (14 st) digestivekex
2 msk strösocker
100 g smör
Fyllning
2 dl kondenserad mjölk
1 dl vinbärssirap
3,5 dl vispgrädde
2,5 dl florsocker
350 g mascarpone
Geletopping
5 g agar agar
0,5 dl vinbärssirap
2 dl röda vinbär
Instruktioner
Botten:
Ugn: 165 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter
Form: 23 cm rund springform med avtagbara sidor
Krossa digestivekexen fint. Blanda med socker och smör. Pressa kexmixen mot botten av formen. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter. Ställ formen att svalna.
Fyllning:
Blanda den kondenserade mjölken med vinbärssirapen.
Ta en ny bunke och vispa grädde och florsocker hårt.
Tillsätt mascarpone i grädden lite i taget och används elvisp för att blanda ordentligt.
Använd slickepott och vänd i kondenserade mjölken i ostgrädden, lite i taget till dess att allt är sammanblandat.
Häll fyllningen på den kalla tårtbotten och ställ i kylskåp i ca 4 timmar.
Geletopping:
Lätt 5 g agar agar i 5 dl kallt vatten i 2 minuter.
Koka upp vattnet med agar agar till 85 grader i minst 5 minuter.
Häll i vinbärssirapen och låt svalna.
Fördela bären jämt över kakan.
Häll den svalna agar agar över bären och ställ i kylskåp.