Antal
20st
Kanelbullar på brynt smör
Skriv utIngredienser
Bulldeg
25 g jäst
2,5 dl vispgrädde
7 dl vetemjöl
1 tsk nystött kardemumma
½ dl strösocker
75 g smör (brynt)
Fyllning
100 g smör (brynt)
1 dl strösocker
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Topping
1 ägg
Äggfritt alt: 1 msk sirap och en skvätt vatten
Pärlsocker
Instruktioner
Köksattiraljer och ugnstemp
Ugn: 225 grader
2 långpannor
20 bakformar
Bakning
Förberedelseprepp:
Bryn allt smör genom att värma smöret medans du rör tills den får en gyllenbrun färg och smöret lukar nötigt. Häll upp smöret i en bunke och ställ i kylen ca 30 min för att kallna och få fast form igen.
Bulldegen, fyllning och topping:
Smula jästen i en bunke. Värm grädden till 35 grader. Lös upp jästen i grädden. Tillsätt vetemjöl, kardemumma, strösocker och brynt smör och arbeta degen samman. Låt jäsa i rumstemp i 60 min.
Blanda ihop ingredienser till fyllningen: brynt smör, strösocker, kanel och vaniljsocker. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla från långsidan. Skär upp 20 bullar och lägg i bakformar. Ställ därefter bullarna att jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla det uppvispade ägget alternativt sirapsvattnet på bullarna och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 9 minuter.